1. Competiţia din cuplu contribuie masiv la diminuarea încrederii în sine a ambilor parteneri. Când simţiţi că există o problemă de încredere în sine, la dumneavoastră sau la partenerul / partenera dumneavoastră, căutaţi mai întâi să creaţi şi să învăţaţi un nou tip de relaţie! Abia apoi – dacă mai aveţi nevoie – daţi „vina” pe serviciu, părinţi, profesori etc. şi mergeţi la psihoterapeut...
2. Competiţia din cuplu se află foarte adesea la originea problemelor copiilor şi adolescenţilor. Când sunteţi tentaţi să mergeţi cu copiii sau adolescenţii la psiholog, apelaţi mai întâi la un expert care să vă ajute să descoperiţi (sau să recunoaşteţi) problemele de cuplu şi să învăţaţi un nou tip de relaţie conjugală. Chiar genial, niciun expert nu vă poate ajuta copilul dacă mediul familial rămâne concurenţial-conflictual!
3. Competiţia din cuplu poate ajunge să afecteze grav întreaga calitate a vieţii ambilor parteneri şi poate conduce la o separare urâtă şi cu consecinţe pe termen lung – pentru că divorţul şi viaţa ulterioară vor fi dominate de lupta de concurenţă. Nu lăsaţi competiţia să lucreze „de capul ei”, încercaţi să o conştientizaţi la timp şi să o canalizaţi în acele direcţii care stimulează dezvoltarea amândurora, iar dacă nu reuşiţi singuri, apelaţi din timp la un ajutor profesional! „Mai târziu” se dovedeşte adesea a fi prea târziu!
4. Părinţii, rudele, prietenii, colegii, copiii contribuie întotdeauna la accentuarea competiţiei, în orice relaţie. Dacă simţiţi insatisfacţii, nemulţumiri, frustrări în relaţia de cuplu, evitaţi să le discutaţi cu persoanele foarte apropiate – pentru că vor avea întotdeauna o atitudine partizană şi pentru că sunt aproape întotdeauna ele însele formate în modelul cultural care stimulează lupta de concurenţă! Discutaţi onest mai întâi cu dumneavoastră, apoi cu partenerul / partenera, iar apoi – dacă insatisfacţia persistă – apelaţi la un profesionist!
Nota: Cititi mai jos, primele doua parti: 1. De ce, cum se ajunge aici? 2. Cateva cazuri> oamenii inteligenti invata din experienta altora!
(Articol preluat partial in revista "Unica", 19.01.2010 - http://www.unica.ro/detalii/articole/-e9c3b1bfd0.html)
marți, 2 februarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-mi ceva despre alţii, ca să-ţi spun cine eşti !
Respectându-i pe alţii dovedeşti că te respecţi pe tine însuţi / însăţi.