TRANSFER la :
http://elisabetastanciulescu.ro

UN SITE NOU,
cu toate articolele de aici + multe altele


De acum, căutaţi-mă acolo !
Veţi găsi informaţiile despre servicii, articolele de pe blog
şi, în format pdf, cărţile mele, suporturile de curs, studii nepublicate,
toate posibil de descărcat gratuit.
Mulţumesc pentru orice feedback de îmbunătăţire!

======================================================================================


GĂSIM RESURSE SĂ ÎNFLORIM ÎN ORICE CONDIŢII !

vineri, 9 aprilie 2010

Tinerii din ziua de azi !

  • Astăzi vă invit să devenim mai înţelepţi într-o expoziţie de pictură: Destrupări, la Institutul Cultural Român din Bucureşti.

'Învăţătorul' e un tânăr din ziua de azi. Avea 7 ani la 'Revoluţie'. Educat, aşadar, după 1990. Absolvent al uneia dintre (toate) universităţile româneşti care eliberează diplome şi cui merită şi cui 'trebuie', deşi n-ar merita. Medic rezident.

Aparent, subiectele despre care ne vorbeşte sunt câteva mituri biblice.

Scormonind cu privirea tablourile şi privindu-le alături de autorul lor - îmi place să merg la vernisaje tocmai pentru că oferă această şansă -, e atât de evident că am în faţă un artist care, ca orice artist, se exprimă, profund, pe sine...

Mergând mai  departe, sau mai adânc, mă izbeşte gândul că tânărul necunoscut, de vârsta fiului meu, cu o transparenţă aproape de copil, ne învaţă despre generaţia lui mai mult decât zeci de tratate de psihologie şi socio-antropologie.

Des-trupări şi re-trupări. În forme şi culori ale fragilităţii, vulnerabilităţii şi complexităţii în căutare de sine. În corpuri contorsionate, distorsionate, bâjbâind cu ochii închişi de o cunună de spini. Dominate, împovărate, umilite de culorile puternice, agresive şi hiper-contrastante ale contextului...Miei sacrificaţi care, destrupându-se, se reîntrupează în şarpele ispitei şi păcatului...

Această expoziţie ar putea fi foarte bine o etichetă, o emblemă a unei părţi masive din generaţiile tinere. Şi un mesaj pentru adulţii care au ochi de văzut şi urechi de auzit.

Ar putea fi foarte bine folosită pentru a-i ajuta pe tinerii din licee şi universităţi să se cunoască şi să se exprime mai bine.
Ori în formările continue ale cadrelor didactice şi în şcolile pentru părinţi.
Le-ar fi ea utilă şi guvernanţilor, dar n-am văzut prea mulţi care să vrea într-adevăr să înveţe altceva decât retorica şi 'diplomaţia' necesare în luptele de putere ...


Dacă doriţi să vă folosiţi timpul liber învăţând şi altceva decât moduri de a vă distra sau relaxa, intraţi, măcar pentru 15-30 minute, la ICR în zilele următoare ! Mesajul e atât de puternic, încât nu e nevoie nici de educaţie artistică specială, nici de foarte mult timp pentru a-l recepta. Iar dacă sunteţi familiarizaţi cu arta picturii, veţi avea bucuria să observaţi - dincolo de concepte şi mesaje intelectuale - influenţe variate în utilizarea contururilor şi a culorilor, tehnici de lucru variate, materiale variate...

Tânărul artist se numeşte Eugen Alexandru Vuţescu. Reţineţi şi urmăriţi acest nume: vom mai auzi de el - şi, cu siguranţă, de bine !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-mi ceva despre alţii, ca să-ţi spun cine eşti !
Respectându-i pe alţii dovedeşti că te respecţi pe tine însuţi / însăţi.